Garmin Edge 820

Το Edge 820 είναι μία ποδηλατική συσκευή με κομψό μέγεθος και οθόνη αφής για όσους χρειάζονται GPS και αλτίμετρο για να γνωρίζουν πόσο γρήγορα, πόσο ψηλά και πόσο μακριά έχουν βρεθεί. Υποστηρίζει δυναμική ποδηλασίας που περιλαμβάνει εκτίμηση VO2 max, εντοπισμό FTP και τη νέα λειτουργία Συνθήκη Απόδοσης καθώς και εξελιγμένη δυναμική ποδηλασίας,  GroupTrack, προκλήσεις εντός διαδρομής μέσω του Strava Live καθώς και λειτουργίες διασύνδεσης3 που περιλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη των προϊόντων Varia για διαρκή ενημέρωση του αναβάτη.

Οι φίλοι της περιπέτειας και του ποδηλατικού τουρισμού θα αγαπήσουν το νέο Edge Explore 820. Αυτή η κομψή ποδηλατική συσκευή είναι ιδανική για αναβάτες που θέλουν την ευκολία της οθόνης αφής και την αναλυτική πλοήγηση με GPS τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Με τη λειτουργία GroupTrack μπορείτε να βλέπετε που βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ενώ παράλληλα να εκμεταλλεύεστε τη χρηστικότητα των προϊόντων Varia για διαρκή ενημέρωση του αναβάτη.

GroupTrack
Τι χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω το GroupTrack?

-Ένα Edge 820 ή Edge Explore 820
-Ένα συμβατό smartphone με την εφαρμογή Garmin Connect Mobile. (Android / iOS / Windows)
-Επαφές στο Garmin Connect!
-Μία ενεργή συνεδρία LiveTrack / GroupTrack στο Garmin Connect Mobile.
-Καλή κάλυψη κινητής για τους συμμετέχοντες
-Για να μοιραστείτε τη θέση σας στο Edge θα πρέπει να πραγματοποιείτε μία χρονομετρημένη δραστηριότητα.

 Ποιος μπορεί να συμμετέχει σε μία συνεδρία GroupTrack?

-
Οι χρήστες Edge 820 ή Edge Explore 820 θα μπορούν να βλέπουν τις επαφές τους στο Garmin Connect που τρέχουν μία συνεδρία LiveTrack / GroupTrack.
-Κάθε χρήστης συσκευής συμβατή με LiveTrack μπορεί να συμμετέχει σε μία συνεδρία GroupTrack (Edge 510 / 810 / 520 / Forerunner 620 / 920 / 735 κλπ). -Αυτοί οι αναβάτες θα είναι ορατοί στις επαφές τους με Edge 820, αλλά δεν θα μπορούν να βλέπουν τους συμμετέχοντες στη δικιά τους συσκευή.

 Πόσο τακτικά ενημερώνονται οι θέσεις GroupTrack?

-Οι θέσεις των αναβατών αποστέλλονται από τη συσκευή LiveTrack στο δίκτυο περίπου κάθε 15-30 δευτερόλεπτα.  
-Μπορεί να υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην εμφάνιση της θέσης των αναβατών στη σελίδα χάρτη του Edge 820 εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται να για μεταφερθούν τα δεδομένα από και προς το δίκτυο.
-Για την ενημέρωση της θέσης του αναβάτη, απαιτείται καλή κάλυψη δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Αν ο αναβάτης βρίσκεται εκτός δικτύου, η θέση του θα ενημερωθεί μόλις βρεθεί ξανά εντός δικτύου.

 Τι θα βλέπουν οι χρήστες Edge 820 στο χάρτη τους?

-Οι θέσεις των αναβατών εμφανίζονται ως χρωματιστές κουκίδες στη σελίδα του χάρτη:
Μπλε σημαίνει ότι ο αναβάτης κινείται.
Κόκκινο σημαίνει ότι ο αναβάτης είναι στατικός.  
Γκρι σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για τον αναβάτη (πχ βρίσκεται εκτός κάλυψης δικτύου)
-
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για κάθε κουκίδα είναι το όνομα χρήστη του αναβάτη, η ταχύτητά τους και η απόσταση τους σε σχέση με εσάς με βάση την τελευταία τους θέση.

  Άλλες πληροφορίες για το GroupTrack:

-Πόσα δεδομένε χρησιμοποιούνται σε μία συνεδρία GroupTrack? Κάθε ενημέρωση για ένα χρήση είναι περίπου 60 bytes δεδομένων.  
-Υπάρχει όριο συμμετοχών?  Μέχρι 50 ποδήλατα
-Το GroupTrack θα εντοπίσεις τις επαφές σας που βρίσκονται σε ακτίνα 16 χλμ από την τρέχουσα θέση σας
-Το GroupTrack μπορεί να απενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας είτε από το Edge είτε από το Garmin Connect Mobile.

Εντοπισμός περιστατικού:

Τι χρειάζεται για να χρησιμοποιήσετε τον εντοπισμό περιστατικού?

Edge 820 / Edge Explore 820 / Edge Explore 1000. Συμβατό Smartphone με Garmin Connect Mobile. Να έχετε ρυθμίσει τις επαφές εκτάκτου ανάγκης στο Garmin Connect Mobile.

 Πώς λειτουργεί ο εντοπισμός περιστατικού?

-Χρησιμοποιούμε ένα αξελερόμετρο στο εσωτερικό του Edge 820/ Explore 820 για να καθορίσουμε αν υπάρχει κάποια σύγκρουση και να ελέγξουμε τον προσανατολισμό της συσκευής και κατ’ επέκταση και του ποδηλάτου.
-Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται τα δεδομένα GPS και των αισθητηρίων ταχύτητας και ρυθμού πεταλιάς (αν υπάρχουν) για να επιβεβαιώσουμε ή όχι το περιστατικό. Συνδυάζουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσουμε την πιθανότητα ενός περιστατικού και να ενεργοποιηθεί η ειδοποίηση στην οθόνη. 
-Αν ο αναβάτης είναι εντάξει και δε χρειάζεται βοήθεια ή αν η ενεργοποίηση έγινε κατά λάθος, ο αναβάτης έχει 30 δευτερόλεπτα για να ακυρώσει το μήνυμα ακουμπώντας και κρατώντας την οθόνη
-Αν το μήνυμα δεν ακυρωθεί, τότε ένα μήνυμα κειμένου και ένα email αποστέλλονται από το λογαριασμό Garmin Connect Mobile του χρήστη στις επαφές εκτάκτου ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθεσία του χρήστη.
-Αν ο ποδηλάτης είναι εντάξει και δεν πρόλαβε να ακυρώσει εγκαίρως το μήνυμα μπορεί να στείλει ένα συμπληρωματικό ‘I’m OK’ από το Edge.

 Τι συμβαίνει στο μήνυμά μου αν δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου?

-Το Garmin Connect Mobile θα προσπαθήσει 6 φορές να στείλει το μήνυμα. Το διάστημα μεταξύ των προσπαθειών είναι 30 δευτερόλεπτα
-Αν το μήνυμα δεν μπορέσει να αποσταλεί, εμφανίζεται στην οθόνη μία ειδοποίηση ότι το μήνυμα δεν εστάλη δοκιμάστε να καλέσετε για βοήθεια απευθείας από το τηλέφωνό σας

 Μπορεί να απενεργοποιηθεί ο εντοπισμός περιστατικού?

-Ναι. Είναι απενεργοποιημένος από προεπιλογή και αφού ενεργοποιηθεί μπορεί να απενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από το Edge.
-Ο εντοπισμός περιστατικού έχει σχεδιαστεί βασικά για ποδηλασία στο δρόμο επειδή το έδαφος, οι χαμηλότερες ταχύτητες και οι μεγαλύτερες συγκρούσεις που συναντώνται στην ποδηλασία βουνού μπορεί να ενεργοποιούν πιο τακτικά τη λειτουργία.

 Εξοικονόμηση μπαταρίας:
Πώς λειτουργεί η νέα λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας?

-Η νέα λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας επεκτείνει την αυτονομία του Edge.
-Αυτό επιτυγχάνεται με έξυπνη διαχείριση της οθόνης και με μείωση τα κατανάλωσης μπαταρίας για το GPS ενώ η συσκευή καταγράφει τις λεπτομέρειες της διαδρομής σας (συμπεριλαμβανομένων θέσης και αισθητηρίων).  
-Στη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, η οθόνη απενεργοποιείται εκτός και αν ζητηθεί από το χρήστη ή ενεργοποιηθεί από ειδοποιήσεις της συσκευής.
-Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ποιες ειδοποιήσεις θα ενεργοποιούν την οθόνη (πχ ειδοποιήσεις δραστηριότητας, πλοήγηση, τμήματα διαδρομής, έξυπνες ειδοποιήσεις κλπ)
-Η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από το Edge.
-Κατά την κανονική λειτουργία, όταν η μπαταρία πέσει σε χαμηλό επίπεδο, ο χρήστης θα ερωτηθεί αν επιθυμεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας.
-Αναμένεται ότι η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία της μπαταρίας μέχρι 50% (εξαρτάται από το επίπεδο αλληλεπίδρασης του χρήστη με την οθόνη)

 Νέες λειτουργίες επιδόσεων:
Το Edge 820 (όχι το Edge Explore 820) έχει αρκετές νέες λειτουργίες μέτρησης επιδόσεων που βοηθάνε τον ποδηλάτη να κατανοήσει και να παρακολουθήσει τις επιδόσεις του και την πρόοδό του. Όλες οι λειτουργίες μαθαίνουν την ικανότητα του χρήστη και η ακρίβεια βελτιώνεται με τη χρήση.
Οι περισσότερες λειτουργίες απαιτούν δεδομένα καρδιακών παλμών και ισχύος. Τα δεδομένα ισχύος για το τρέξιμο λειτουργούν όπως τα δεδομένα ρυθμού για το τρέξιμο: η ισχύς είναι η δύναμη που βάζει ο ποδηλάτης και οι παλμοί είναι η αντίδραση του σώματος στο επίπεδο της προσπάθειας

VO2 Max:

-Χρησιμοποιεί δεδομένα καρδιακών παλμών και ισχύος για να υπολογίσει μία συγκεκριμένη VO2 για την ποδηλασία του χρήστη. Αυτή η τιμή συγκρίνεται με άλλους χρήστες με βάση τα δημογραφικά για να εμφανίσει τη θέση του χρήστη στο δείκτη χρωμάτων
-Απαιτούνται τουλάχιστον 2 λεπτά προσπάθειας πάνω από το 90% των μέγιστων καρδιακών παλμών για να οριστεί μία τιμή.

Συνθήκη απόδοσης:

-Αυτή η μέτρηση στοχεύει να δώσει στον ποδηλάτη μία ξεκάθαρη εικόνα για το αν βρίσκεται σε καλή ή κακή μέρα μετά τα πρώτα λεπτά της ποδηλασίας.
-Είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει τον αναβάτη να κατανοήσει πόσο έχει ξεκουραστεί ή αν χρειάζεται να κάνει μία μέτριας έντασης προπόνηση.
-Χρησιμοποιεί δεδομένα καρδιακών παλμών για να εμφανίσει μία ειδοποιήσει μετά τα πρώτα λεπτά της διαδρομής, μόλις ο ποδηλάτης φτάσει καρδιακούς παλμούς 70% των μέγιστων. Για παράδειγμα μία τιμή +10 σημαίνει ότι ο ποδηλάτης βρίσκεται σε πολύ καλή μέρα.
-Η πληροφορία είναι διαθέσιμη και σε πεδίο δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Εντοπισμός FTP:

Υπάρχουν 2 τρόποι για τη μέτρηση της FTP του ποδηλάτη με το Edge 820:

Καθοδηγούμενη δοκιμασία:

-Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα καρδιακών παλμών και ισχύος, ο ποδηλάτης ξεκινάει με προθέρμανση και προχωράει με σταδιακή αύξηση της προσπάθειας σε διαστήματα 3-4 λεπτών σε  μία περίοδο 15-20 λεπτών.
-Με βάση την ανταπόκριση των καρδιακών παλμών στην αυξανόμενη προσπάθεια της ισχύος υπολογίζουμε την FTP του ποδηλάτη.
-Στον ποδηλάτη δίνεται η επιλογή να αποδεκτή ή να απορρίψει την τιμή. Αν αποδεχτεί την τιμή τότε οι ζώνες ισχύος επαναϋπολογίζονται αυτόματα με βάση τη νέα τιμή.
-Προτείνεται το τεστ να γίνει σε δρόμο με σταθερή κλίση ή σε εργόμετρο.

Αυτόματος εντοπισμός FTP:

-Αν ο ποδηλάτης επιτύχει ένα ρεκόρ μέσης ισχύος 20 λεπτών και αν το 95% αυτής της τιμής ξεπεράσει την τρέχουσα εκτίμηση FTP, θα προτείνουμε στον ποδηλάτη να αποδεχτεί τη νέα τιμή της FTP
-Ξανά, έχετε την επιλογή να αποδεχθείτε ή να απορρίψετε αυτή την τιμή

Αυτόματος εντοπισμός για κατώφλι γαλακτικού:

-Όταν ο ποδηλάτης λαμβάνει έναν αυτόματο εντοπισμό για FTP, ορίζουμε μία τιμή καρδιακών παλμών για κατώφλι γαλακτικού.
-Αυτό εκφράζεται σε χτύπους ανά λεπτό και είναι η καρδιακή συχνότητα στην οποία εκτιμάμε ότι είναι το κατώφλι του ποδηλάτη (το σημείο στο οποίο είναι πιθανό να συσσωρεύεται η κούραση).

Βαθμολογία πίεσης

-Αυτή είναι μία τιμή που υπολογίζεται εκτός δραστηριότητας και είναι σχεδιασμένη για να δίνει στον ποδηλάτη πληροφορίες για την αποκατάσταση και την πίεση πριν την ποδηλασία.
-Είναι ένα τρίλεπτο τεστ που ο αναβάτης κάνει όρθιος φορώντας τη ζώνη για τους παλμούς η οποία παρακολουθεί τη μεταβλητότητα των παλμών.
-Το τεστ πραγματοποιείτε καλύτερα σε σταθερή ώρα της ημέρας για να υπάρχει μία διαρκής ανάλυση του ποδηλάτη.
-Το αποτέλεσμα δίνεται σε μία τιμή από 0 μέχρι 100, όπου το 0 είναι η χαμηλότερη κατάσταση πίεσης.

 Edge 820 τιμες και χαρακτηριστηκα